Julio Jara

l

Julio Jara viu des de fa com uns vint anys en l’alberg de Sant Martí de Porres. Per a Jara, l’exclusió s’explica en gran manera per la falta d’accés a la cultura, a la creació i a l’expressió, i és així com comença el projecte DentroFuera, un procés de llarga duració en el qual convida […]

Julio Jara viu des de fa com uns vint anys en l’alberg de Sant Martí de Porres. Per a Jara, l’exclusió s’explica en gran manera per la falta d’accés a la cultura, a la creació i a l’expressió, i és així com comença el projecte DentroFuera, un procés de llarga duració en el qual convida a creadors, mediadors culturals, artistes, habitants i institucions a implicar-se en la lluita contra determinats estereotips i mecanismes de l’exclusió social, treball que realitza mitjançant tallers, conferències, exposicions, jornades i intervencions.

En 2018 i en aquest mateix alberg, sorgeix el projecte Los 1001 Cartón, un procés llarg i delicat de trobada, confiança i creació en el qual les persones sense llar rememoren com va ser la seua primera nit al carrer.

Julio porta a Vociferio “Sin vergüerza ajena” un peça de la quina ell mateix diu: “¿Soy el no convocado? pues entro sin ser anunciado ¿cómo el poema, sin avisar? Sin ser aviso pregunto por el ay. Dolor y queja, la burla y engaño ¿hay tragedia, sentido en lo que cantamos, sin vergüerza? ¿la rumba es a la tragedia como el enredo a lo paupérrimo? Ese infinito breve se va desenrollando sin fragmentación, no es libro, sino filacteria. Canto y pregunto, nunca resuelvo; si acaso, me muevo y bailo”.