VOCIFERIO IX Edició

Vociferio, el Festival de Poesia de València, reacciona davant l’emergència que ha provocat la pandèmia en el sector cultural. Després de la seua cancel·lació al juny, torna per a atendre la necessitat de dinamitzar el teixit poètic del territori valencià, greument afectat per les restriccions d’aforament, tancaments d’espais, cancel·lació d’esdeveniments i suspensió de fires editorials.

Vociferio, que ja venia plantant-li cara a la pandèmia des que haguera de posposar la seua edició al juny creant una taula redona virtual de festivals per al CCCC o impulsant, al costat d’altres entitats i institucions socials, la plataforma de visibilització del teixit cultural de proximitat de la ciutat (TuEncensLaCultura), ara ens oferirà del 18 al 23 de desembre una programació en la qual el local es mesclarà amb el global, i tot vinculat pel caràcter solidari i reivindicatiu que ve definint a aquest festival des de passades edicions; mantenint la seguretat tant per a treballadors i traballadores com per a públic assistent.

Així, les dues primeres jornades del festival (18 i 19 de desembre), i en col·laboració amb l’Aula de Literatura de la Universitat de València, es dedicaran a homenatjar la lluita del poble xilé i celebrar el seu recent triomf en el referèndum per a la creació d’un nou procés constituent. Durant aquests dos dies inicials passaran per l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València poetes com el xilé Raúl Zurita (Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana 2020), que connectarà mitjançant videoconferència per a recitar al costat de poetes de la talla de Juan Carlos Mestre (Premi nacional de Poesia 2009), Marc Granell (Premi de les Lletres Valencianes 2020) i Enrique Falcón (a que el seu aclamat últim llibre Sílithus li va enxampar l’estat d’alarma en ple llançament). També podrem gaudir de l’agermanament entre una selecció de poetes del País Valencià com Lluisa Lladó, Luci Romero, Bibiana Collado, Paloma Chen o María Beleña i els poetes xilens Salvador Ernesto Troncoso Curivil aka Culebra Negra i Negra Fe, el projecte creat ex profeso per al festival per la poeta internacional Pia Sommer i el músic català Iván Molina. En aquestes dues jornades a més participaran el professor i polític Vicent Garcés, la vicedegana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, Begonya Pozo i membres de la Casa de Xile de València.

La programació del festival continuarà en els dies següents (del 20 al 23 de desembre) a la Sala Carme Teatre, sempre imperant la seua intenció de mostrar les propostes poètiques emergents del territori, sobretot aquelles que estaven a punt de nàixer abans de la pandèmia.

Un d’aqueixos projectes és My Selfie Her i Tòtem el nou àlbum de Cavallo, la banda alcoiana de punk-jazz i spoken word liderada pel poeta, músic i cantant Hugo Mas. El disc anava a presentar-se el 3 d’abril quan es va declarar l’estat d’alarma. Ho farà ara dins de Vociferio 2020 al costat de Suso Sudón + Umami beat (que la seua gira de presentació va haver també de suspendre’s).

Altres caps de cartell són Ovidianes 2.5, el recital escènic de David Vid i Enric Casado que commemora els 25 anys de la mort d’Ovidi Montllor; o Eixa, el projecte capitanejat per la compositora valenciana Isabel Latorre, que es trobarà amb dos projectes músic-poètics vinguts des de Euskalerría: Hatxe i Muskulo.

A més, per primera vegada en les 9 edicions del festival, Vociferio ha creat una convocatòria oberta per als projectes poètics desenvolupats per poetes residents al País Valencià, dels quals s’han seleccionat 5 propostes: Latido de Carmen Megías + Guillermo Roqués; SPQR de David G. Borrero; Sumergida las manos de María Vañó + Marta Soriano, Monólogo del sacaleches eléctrico de Marta R Sobrecueva; i Eso es un fake!! del Colectiu Penja’m, que seran presentades a la Sala Carme Teatre de València, la seu central de Vociferio 2020.

També, per primera vegada, el festival serà retransmés íntegrament per streaming a través de Youtube live per a tothom.

Tancaran el festival: Blanco Dado, l’espectacle creat pel Laboratori de Creació Poètica Bibliocafé a partir de textos de Mallarmé, Vallejo i Octavio Paz; i, per als més xicotets (el dia de l’inici de les vacances de Nadal), l’espectacle Plàstic-tic-tic! El Triangulista, produït per la Casa Calba, la prestigiosa companyia de La Safor.

Antes de la pandemia, juntas estábamos construyendo una escena para la poesía en vivo en València y, en el año de su consolidación, llegó el estado de alarma y las restricciones y arrasó con todo, sobre todo con aquellos proyectos que apenas comenzaban a andar. Por eso, hoy más que nunca, es urgente lo emergente, lo que estaba por nacer o apenas había empezado a crearse. La poesía del presente que debe estar más presente hoy para aspirar a sobrevivir en un futuro.

David Trashumante y Raúl Lago, co-directores del festival.