XIV FESTIVAL DE POESIA DE VALÈNCIA
VOCIFERIO
EL BALL
Del 8 de febrerr al 2 de març de 2025
Art i cartell de la catorzena edició del festival per Boke Bazán.
Ja arriba VOCIFERIO 2025 amb “el tumbao que tenen els guapos en caminar” que diria Ruben Blades, gran poeta de la salsa. Perquè aquesta edició el festival ha sortit de casa decidida a ballar i a portar aquesta mirada de pupil·les irisades que només el desig de ser cos dansaire pot atorgar-nos.
Per a Vociferio la paraula és aire, escriptura en moviment; i la poesia, aquesta música frustrada, de meres síl·labes com a àngels caigudes del pentagrama. Amb tot, Vociferio, ballarà, bé o fins i tot malament, pels qui estan i pels qui ja no estan. I ho farà del 8 de febrer al 2 de març en tres espais de la ciutat de València: la sala Carme Teatre, el CIM de Benimaclet i el recentment inaugurat Hivernacle Cultural LaLenta.
Per aquests escenaris passaran prima ballerinas com OLGA NOVO (Premi Nacional de Poesia 2020), MARC GRANELL (Premi Nacional de la Crítica en poesia en català 2024), TERE IRASTORZA GARMENDIA (Premi Nacional de la Crítica en poesia en euskera 2003), ENRIQUE FALCÓN, Niuss, Los Morenitos (Javier Corcobado + Aintzane Aranguena), Sálvida (Sofía Díaz Gotor y Helena Millán Fajó), el performer Javier Martín o l’actriu Pilar Martínez amb un muntatge creat ex profeso per al festival.
Gaudirem de les veus que aspiren a ser grans ballarines com David Silvestre, Amanda Sorokin, Jeroni Mas Fiol, Edurne Batanero, Ágata Navalón, Sara Prida Vega, Nelo Curti, Carme Alegre o Carla Fajardo.
Per descomptat comptarem amb especialistes en els ritmes del País Valencià, com Isabel García Canet, Eduard Marco, Ismael Sempere, Andreu Blai, Maria Fullana, Ferran Avià, la cantautora Àgueda Segrelles o Carla Almería, que ballarà coreografies bastardes (enteses com a poemes) d’Isabel-Clara Simó, com a homenatge humil pel cinqué aniversari del seu comiat.
El nostre ball donarà moviment a tota mena de llengües com el xurro (aragonés), el galego, l’asturianu, l’estremeñu, l’andalú, el castellano o el català, amb poetes com Josep Carles Laínez, Sofía Castañón, Aníbal Martín, Ania Gonzalez o Sabela Mendoza de l’editorial galega De Corpos Presentes.
Movent-nos en cercles i agafats per la cintura arribarem a “IV Festa Pel Valencià”, on a més de música, poesia, debats i pòdcasts en directe hi haurà una fira editorial de poesia.
Cabotejarem amb el cor davant el rap melòdic de Celia BSoul i ens retorçarem pel sòl en plecs impossibles amb la jam poetry de break dance oral de La Consentida en la qual participaran poetes com Rosa García Gascó, Ania Otaola, Ane Campaña, Clara Moltó Gisbert, Ángela Navarro, Laura García Rábago, Víctor Vila i Adrián García.
Ens n’anirem de rave amb aquest trio que formen María Sevilla, Anna Pantinant i Carlos Martorell, i ballarem amb la poesia flamenca d’Isabel Martín al compàs de l’electrònica de Pirámida.
Els pinabausians de gustos més avantguardistes podran gaudir dels recitals escènics d’Iria Fariñas, Jessica Belda, Elsa Moreno, Sara Martín o “Hibrit” el treball creat per Begoña Tena i Avelino Saavedra. I per als més foscos, l’àcid anti-ecstatic dance poètic del recital de Clausura Vociferio 2025: “Presagi Funest” d’Eduard Olesti i Adriá Girona.
La dansa de la natura ens la portaran poetes com Iván Hernández Montero (Guanyador I Certamen de Ecopoesía “Salvar la Casa”), José Naveiras (Guanyador II Premi Internacional de Ecopoesía Valle del Jerte) o grups com El Naan i Música pel Clima.
No es pot ballar sense saber plorar. Per això, per als qui han sofert i sofreixen les conseqüències de la DANA, realitzarem un recital solidari: “Poetes DANyAts” amb algunes les millors tintes que viuen en les poblacions del sud del riu Túria: Jorge Ortiz Robla, Lluís Roda, Mercé Claramunt, Gregorio Muelas, Mar Busquets Mataix, Salomé Chulvi Lleó, Rafa Segura, Marc Estrellat, Sara Cerón i Sara Santes. També es llegirà a la memòria de Ramon Guillem, l’estimat poeta de Catarroja. Tot, a benefici d’un espai cultural que ho ha perdut tot: Espai Algrà.
Un ball de balls, això és Vociferio, en tota mena de suports, llenguatges i formats. Des de l’audiovisual al sonor passant per la performace i el digital; des de la videopoesia dels Premis Ull Ferotge a la trobada de la revista de creació digital jove El Mood; de les lectures de poemes als concerts; de la taula rodona de creació digital d’Anna Marzal, Ferrxn, Valenardat i Aitor Altea passant per un esmorzar popular fins a la projecció de la pel·lícula “Poetry Spam vol. III”.
Vociferito s’ocuparà dels éssers més ballarins, la nostra infància, amb el recital d’Aina Garcia Carbó o el concert de La Factoria de Sons.
I no ballarem sols ni soles. Ho farem al costat de la Plataforma per la Llengua País Valencià, l’Associació d’Editorials del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el Diari La Veu, la Revista digital de joves El Mood, So:ku, l’Associació Cultural Institut Obrer, el CIM Benimaclet, LaLenta i la sala Carme Teatre.
El fet de la paraula a la poesia, com el fet de caminar al ball. Perquè, si no es pot ballar, no és la nostra poesia.