Graham Bell Tornado

l

Un retrat musical i poètic de Clara Bowie i Rampova, components del mític grup de kabaret subversiu Emploma 2 que van revolucionar l’escena valenciana amb els seus espectacles proto-cuirs en els 80 i 90, i les ones radiofòniques amb el primer programa LGTB a Espanya: La Pinteta Rebel. Rampova i Graham han actuat ajuntes des […]

Un retrat musical i poètic de Clara Bowie i Rampova, components del mític grup de kabaret subversiu Emploma 2 que van revolucionar l’escena valenciana amb els seus espectacles proto-cuirs en els 80 i 90, i les ones radiofòniques amb el primer programa LGTB a Espanya: La Pinteta Rebel. Rampova i Graham han actuat ajuntes des de 2004, unides per la seua visió del cabaret com una forma de critica social divertida, radikal i trans-formadora.


Artista transgènere, la pràctica experimental del qual i mestissa combina performance, vídeo, música i art gràfic per a realitzar el que denomina “antitainment”: una mescla d’entreteniment amb crítica social. Des de 1993 ha presentat el seu cos dissident en performances i rituals participatius que han tingut lloc en els més diversos contextos, des de festivals artístics, museus, teatres, centres socials i discoteques a espais públics i rurals, per exemple en MACBA i CCCB (Barcelona); Cuntemporary Arts i el ICA (Londres); The Poetry Club (Glasgow); Traverse Theatre (Edimburg); Art Sud (Cordoba); IVAM, CCCC, el Teatre Musical i CSOA L´Horta (València).

Ha col·laborat amb artistes com Rampova, Cabell/Carceller, Marcel-li Antúñez- Roca, Annie Sprinkle i Beth Stephens i des de 2009 codirigeix l’espai i col·lectiu d’art queer “La Erreria (House of Bent)” que ha organitzat esdeveniments culturals a Espanya i el Regne Unit com les exposicions “Queering l’arxiu nacional” (2018) i “El món de Rampova Kabaret” (2009). La Erreria ha sigut guardonada amb el Premi Museari en 2020 pel seu activisme cultural. Bell Tornado ha publicat articles, fanzines i el llibre “Ecogénero X / Ecogender X” (2019) i va obtenir el premi extraordinari de tesi doctoral (2020) en Producció i Investigació Artística per la Universitat Politècnica de València.