Elvis Guerra

l

Elvis Guerra (Juchitán de Zaragoza, Oaxaca, Mèxic, 1993). Poeta i traductor zapoteca. Els seus poemes han sigut publicats en diverses revistes i antologies. En el 2015 va obtindre el premi Casa Creació Literària En Llengua Zapoteca amb el títol Zuyubu’/Buscaràs. És autor dels llibres Xtiidxa’ ni ze’/ Declaració d’absència (2018); Ramonera (Cercle de poesia, 2019) […]

Elvis Guerra (Juchitán de Zaragoza, Oaxaca, Mèxic, 1993). Poeta i traductor zapoteca. Els seus poemes han sigut publicats en diverses revistes i antologies. En el 2015 va obtindre el premi Casa Creació Literària En Llengua Zapoteca amb el títol Zuyubu’/Buscaràs. És autor dels llibres Xtiidxa’ ni ze’/ Declaració d’absència (2018); Ramonera (Cercle de poesia, 2019) Com a traductor va publicar el llibre Guidiladi Yaase’/Pell Fosca, contes eròtics al zapoteco (2017). Va ser Becari del Fons Nacional per a la Cultura i les Arts (FONCA) en el programa Joves Creadors, en els períodes 2016-2017 i 2018-2019. Els seus poemes han sigut traduïts a l’anglés, ayöök i suec.

A Oaxaca, a la regió zapoteca de l’Istme de Tehuantepec, el binarisme de gènere es posa guerxo enfront de les muxe’, persones que naixen amb genitals masculins, però que renuncien al seu potencial poder simbòlic per a abraçar el femení. Elvis Guerra proposa en Ramonera una crítica no sols a l’exclusió o la violència exercida sobre els cossos que es reconeixen en identitats perifèriques sinó també a la mitificació de la qual han sigut objecte les muxe’. Es tracta d’una revisió radical de l’èpica que versa sobre una minoria marginada, a fi de reivindicar la seua cultura zapoteca i unes pràctiques absolutament concordes amb la recent societat contemporània. Perquè quan la significació política d’un cos es converteix en lluita de classe o en dissidència, l’hegemonia, orientada al manteniment de la seua estructura de poder, ensenya el seu múscul per a validar el mateix relat de sempre, deixar unes vides fora, tirar-les i, alhora, acollir-les sota uns mecanismes de control, com uns paràsits, com un virus. Per això necessitem que la poesia siga un acte de resistència política. Per això necessitem escoltar la veu d’Elvis Guerra.