Joaquín Araújo Ponciano

l

Llaurador: dedica la major part del seu temps a l’agricultura, ramaderia i silvicultura ecològiques.  Ha plantat aproximadament un arbre per cada dia que ha viscut, uns 25.000.Després s’obstina a escriure, fer ràdio i cinema documental, a donar conferències, realitzar exposicions i a l’activisme ecològic i cultural des de fa 52 anys. Té 34 carnets d’altres […]

Llaurador: dedica la major part del seu temps a l’agricultura, ramaderia i silvicultura ecològiques. 


Ha plantat aproximadament un arbre per cada dia que ha viscut, uns 25.000.
Després s’obstina a escriure, fer ràdio i cinema documental, a donar conferències, realitzar exposicions i a l’activisme ecològic i cultural des de fa 52 anys. Té 34 carnets d’altres tantes ongs. D’algunes va ser fundador i president. Col·lecciona les seues pròpies dimissions.


Està escrivint els seus llibres 113 i 114  com a únic autor. Li han publicat a més 11 com a coautor i 73 col·lectius. A tots ells acompanyen 8 enciclopèdies que va dirigir i, en part, va escriure. 


Els seus 2.519 articles han sigut publicats en 157 revistes, 19 blogs i 16 diaris. I segueix. Actualment escriu amb freqüència en cinc blogs i dues revistes. 

 
Comissari de 31 exposicions i autor dels textos de quasi totes elles. 


Guionista i/o director de 340 programes de TV, la majoria documentals. 


Ha fet uns 5.700 programes de ràdio, quasi tots amb seccions pròpies. Va dirigir també alguns. Porta 44 temporades consecutives col·laborant amb RTVE, sobretot en els matinals de ràdio. 


Tant en ràdio com en televisió va fer els primers directes de Natura de la història d’aqueixos mitjans a Espanya. 


Ha donat unes 2.500 conferències tant a Espanya com en una desena d’altres països. 
Li persegueixen els premis. Dels  50 rebuts destaquen: el GLOBAL 500 de l’ONU, considerat el més important del món en el seu camp; el Wilderness Writting (només hi ha sis premiats en el món); el del BBVA a la difusió de la multiplicitat vital que és el més important que es dóna a Espanya.


És l’únic espanyol al qual li han concedit dues vegades el Premi Nacional de Medi Ambient.


Nominat als Oscar de  Hollywood i als Goya per la seua participació en Nómadas del Viento.


És Numerari de la Reial Acadèmia de les Lletres i de les Arts i medalla d’or d’Extremadura. Comporten el tractament d’Excel·lentíssim Senyor.

 
Ha exercit 93 oficis al llarg de la seua vida. 


***Una quarta part de tots aquests treballs els ha realitzat de manera altruista. 

A un Institut d’Ensenyament Secundari, unes llacunes, un museu, un taller, tres arbres, una font, un hivernacle, un premi literari, un coctel, una xarxa de reserves privades i un cim els han posat el seu nom.


I, sobretot, pretén , encara que segurament és impossible, salvar al que li salva: la NATURA.