Héctor Castrillejo: poeta i lletrista de El Naán. Especialista en arqueologia experimental i prehistòria. Fundador de El Naán i de la Universitat Rural Paulo Freire del Cerrato.
Carlos Herrero: músic, cantant i compositor. Multiinstrumentista. Especialista en músiques d’arrel, tradicionals i ètniques.
Adal Pumarabín: percussionista especialitzat en ritmes ètnics i llatins, titulat per l’Escola Superior de Jazz de Pamplona.
Des dels pàrams del Cerrato Palentí, El Naán explora l’arrel ètnica de la tradició. El seu potent directe es converteix en un ritu on es troben els ritmes i els instruments més ancestrals amb les textures contemporànies, les músiques ètniques, el jazz, el folk… Un ritual de comunió amb el públic, al qual s’afegeixen la paraula i la poesia per convertir-lo en una experiència fascinant, única i emocionant.
El septet, amb una àmplia experiència internacional, ha portat el seu directe a importants festivals d’Irlanda, Polònia, Hongria, Portugal o Anglaterra, actuant en directe per a la BBC.
El seu segon disc, “Código de Barros”, va ser distribuït internacionalment pel segell anglès ARCMusic, una de les principals referències mundials en la World Music i el Folk, en actiu des de 1976.
El seu tercer disc, “La Danza de las Semillas”, va ser declarat millor disc europeu de 2018 per la Transglobal World Music Chart, així com número 4 del TOP 100 mundial.
El seu últim disc, “Germinal”, ha comptat amb el suport d’artistes nacionals i internacionals de la talla de Santiago Auserón, Xabier Díaz, Germán Díaz, Diego Galaz, Jorge Arribas o Greg Devaou.
En 2022 i 2023 han format part de la gira “Cable a Tierra” de Vetusta Morla, que els ha portat a actuar en els principals estadis i grans recintes del país.
.
LA DESAPARICIÓN DE LAS LUCIERNAGAS
Héctor Castrillejo, Carlos Herrero i Adal Pumarabín són els fundadors de El Naán, un projecte que explora larrel ètnica de la tradició. Aquests tres creadors són la gènesi dels textos i la música del projecte, de la poesia i els sons sobre els quals es construeix el seu directe, que combina la música tradicional ibèrica amb codis i timbres contemporanis, així com altres sons i ritmes que han influït en la tradició ibèrica, com els ritmes danada i tornada vinguts dAmèrica, els sons àrabs o larrel més ancestral i atàvica amagada en el nostre passat remot.
Aquest recital és una decantació daquells poemes i sons que són lorigen del treball del grup. A partir del poemari “Dioses, ruines, semillas y canciones” dHéctor Castrillejo, el recital es converteix en un ritu de comunió amb el públic. Gerres de fang, ossos, pedres, paelles i llavors trenades amb la paraula, sons que ens parlen de lensorrament físic i emocional dun món rural que desapareix enduent-se una vasta saviesa que ens connecta amb la terra, amb els cicles, amb els oficis i amb la bellesa.
Sota aquest ensorrament de les cases dels nostres pobles hi ha llavors germinant, sons, cançons i paraules que brollen i resisteixen.
.
www.elnaan.com
.