Pablo X. Suárez y Dudu García (Asturias)

Pablo X. Suárez (Siero, Asturies, 1981) Filòleg i especialista en llingua asturiana. En asturià ha publicat els poemaris Asturiana Beat (Trave, 2005) i El sistema débeme una chocolatina (Suburbia, 2011) i la recopilació de relats Yoni i jo (Suburbia, 2010), amb el qual va rebre el Premi de la Crítica d’Astúries 2010. En castellà, ha publicat Pop Retórika (glayíu,2010), que ja va per la tercera xicoteta edició i Cómo evitar el apocalipsis (La novia de nadie, 2016). Des de 2009 organitza les Timbas Poétikas com a via per a obrir espais a la poesia pública per bars, okupes, centres socials i llogarets del nord-oest. Promou el festival de poesia oral, performance i revetla Sacavera Sound. Acaba de publicar Little Babilonia (Saltadera, 2018) amb el què va aconseguir el premi Xuan María Acebal 2017 que atorga la conseyería de cultura d’Asturies al millor poemari en asturià.

Dudu García és productor de música electrònica sota l’àlies: Abysal. Multinstrumentista, forma part també de la formació folk Cuchu.


Detalls de la peça artística

Europa mató a la madre de Bambi. Poètica fronterera i electrònica líquida es donen la mà al nou projecte del rapsode asturià Pablo X. Suárez, creador de la Timba Poétika, i el productor Dudu García (Abysal, Cuchu). Ironia atlàntica, Budisme skinhead i aldeanismo urbanita conflueixen en uns versos que, a través de l’oxímoron, tracten de tombar l’hegemonia del pensament dicotòmic des dels afores d’occident, amb l’eina de la marginal llengua asturiana com martell.


Enllaços web

https://diariosdeyoni.wordpress.com/


Vídeos